Wednesday, September 10, 2008

KEHADIRAN YANG DIRASAI.. KEHILANGAN YANG MEMBERI ERTI

Kesibukan dunia yg begitu mendesak membuatkan hidupku menjadi agak kelam kabut, tambahan aku memang lemah dalam aspek mengurus masa. Namun, peristiwa yg berlaku dalam 2hari lepas(8 september 08 bersamaan 8 ramadhan 1429H) memang amat mengejutkan lantas menghambat hati dan jiwaku untuk menghidupkan kembali blog yg dah terlalu lama lekang dari sentuhan posting2 baru yg menyegarkan..

Malam lsnin lepas, seperti malam2 bermakna ramadhan yg telah berlalu, aku memang agak sibuk dengan tugas2 yg masih berbaki , tambahan dengan fathrah imtihan yg belum habis..Masa tu aku baru habis dari kelas al-quran..lambat jgk habis malam tu.Tengah buat kerja, h/p berbunyi tanda ada mesej masuk tapi pending , sbb no space..then, faiz call aku bagitau satu berita yg tak pernah aku jangka ia akan berlaku secepat itu..”Naim, ada dapat mesej dari iqbal tak? Betul ke, qeba sms bagitau kak hajar dah MENINGGAL???..” masa tu aku rasa jantung aku berhenti berdenyut buat beberapa detik..YA ALLAH..Kalau iqbal bagitau, betul la tu..takkan dia nak melawak soal mati ni..Then, seorang sahabiah dari UIAM Gombak juga call aku.Juga beritahu berita yg sama..sah!!Inna lillahi wainna ilaihi rajii’un. Kalimah itu sajalah yg mampu keluar dari mulut aku.Memang agak sibuk malam itu..sekadar menghadiahkan ummul furqan pada arwah, aku menghabiskan tugas2 aku tanpa sempat membaca rantaian2 sms yg aku pasti mengkhabarkan berita yg sama..
Tengah malamnya, sepanjang malam aku habiskan masa mengenangkan kembali nostalgia manis bersama arwah..Rasanya baru semalam kami berbual bersama2, membincangkan isu ummat yg semakin meruncing..rasanya baru semalam aku dan arwah kak hajar bersengkang mata merencanakan agenda da’wah dan tarbiyyah bersama2..Rasanya semuanya seperti baru semalam ianya berlaku.Apa pun yg aku rasa, hakikatnya permata tak ternilai ni telah pun kembali bertemu KEKASIHnya membawa heretan amanah dan tanggungjawab yg telah sedaya upaya dipenuhi dgn penuh komited dan usaha yg tidak berbelah bahagi..

Dalam kesibukan yg tak dapat aku elak, akhirnya kematian kak hajar menjenguk kehidupanku yg agak terumbang-ambing ini dengan seribu pengajaran..

YA ALLAH, betapa jauhnya aku dariMU..aku lupa yg aku juga akan kembali kepadaMU..YA ALLAH, kembalikanlah aku dalam keadaan KAU redha denganku dan aku redha dgn ketentuanMU..

Moga ALLAH swt menempatkan ruh arwah SITI HAJAR IZHAM dikalangan hamba2 pilihanNYA..

AL-FATIHAH

1 comment:

siraj said...

Salam, al fatihah..K.Jat insan berkat..tenung arwah bertemu Allah