Sunday, September 6, 2009

DiArI RamaDHAn kE-2Hari ini dah masuk hari ke 17 umat Islam berpuasa. Hari ni dah masuk hari terakhir minggu ke-8 semester pertama Tahun ke-2 saya di kampus..Allahu Akbar..cepat sangat rasanya masa berlalu. Tak terasa hari-hari itu berlalu. Banyak sangat perkara yg berlaku..membuatkan memori otak ni tak sempat untuk save semua data yg sepatutnya disimpan baik-baik di ingatan. Tapi, insyaALLAH yg terlebih baik, apa jua yg berlaku, ianya sepatutnya menatijahkan kehidupan kita supaya menjadi lebih baik..hari demi hari..

Buat saya, saya sentiasa berusaha untuk menjadi yg lebih baik..walaupun dalam keadaan diri saya yg semakin terhuyung-hayang menepis hayunan ujian dunia yg semakin mencabar. Allah menciptakan kehidupan sebagai landasan terbaik untuk menilai tahap seseorang hambaNYA…menepis bukan bermakna melarikan diri atau menidakkan setiap ujian yg datang, tetapi menghadapinya dengan segala kekuatan yg ada..biiznillah..

Ya, dunia tidak akan pernah berhenti memberi kita kesusahan, kekecewaan, kemiskinan, kesedihan, tekanan..tapi, berbanggalah sekiranya kehidupan anda terisi dengan semua perkara tersebut. Ianya menjadikan kita semua orang-orang yg benar-benar berpijak di bumi yg nyata. Ujian ini tandanya kita sedang dinilai oleh Allah, Zat Yang Satu..Dia yang menetapkan demikian rupa..dan ingatlah, ujian itu adalah didikan langsung dari ALLAH…

RAMADHAN YANG TERAKHIR..

Semangat ini yang cuba saya semaikan dalam jiwa dan iman supaya ramadhan yg kunjung tiba saban tahun bakal menjadikan ianya ramadhan terbaik saya dalam kehidupan. Namun, saya selalu senang hanyut dengan ‘rasa syukur’ yg bersifat sementara ini. Selalunya, benar, kita selalu mengharapkan Allah memberi kita peluang untuk sampai kepada Ramadhan..banyak janji, impian dan harapan yg telah kita bina di hadapan ALLAH. Namun, pabila ramadhan tiba, usaha kita, semangat kita semakin berkurang dengan semakin berlalunya ramadhan sehari demi sehari..itukah kita?benarkah kita mahukan Ramadhan itu datang kepada kita untuk tahun ini?...

Allah..ini mungkin apa yg sedang saya alami..bertarung dengan diri sendiri..rupanya, nafsu telah banyak terdidik dengan pujuk rayu syaitan selama 11 bulan yg lepas. Biarpun telah dibelengu, ‘roh’ syaitan masih mampu menguasai diri..tapi, jangan asyik menyalahkan syaitan. Tapi salahkan jiwa anda yg selalu kalah pada tuntutan hawa’ anda..IMAN, kawallah diri anda..

SEDOZAN YANG BERBAKI

Masih ada 12 hari lagi ramadhan untuk tahun ini. 2 hari lagi untuk kita sampai ke 10 ramadhan terakhir. Perjuangan untuk mencari rahmat seribu malam. Mencari satu malam yg dijanjikan berbagai macam nikmat dan ganjaran. Tapi, cukuplah,. Ada cintaNYA di sana.. Ada keampunanNYa di sana...Ada rahmatNYA di sana.. ada redhaNYA di sana..

Moga diberi kekuatan untuk 10 yg terakhir ini. Tambahan 10 yang terakhir ini, seminggu berpuasa di rumah. Satu cabaran besar dalam hidup saya. Bukannya rumah menjadi halangan dalam berpuasa, Cuma selalunya, diri tak terkawal ketika berada di rumah. Moga kali ini, tak begitu. Moga ramadhan kali ini memberi seribu kekuatan untuk diri ini terus kuat berjuang untukNYA..moga apa jua harapan dan impian ramadhan kali ini termakbul ALLAH buat diriku.

SYAUKANI..SYAUKANI..

Sahur tadi, saya dan adik usrah syababullah saya,Naazir(^_^) bergegas ke airport Kuantan kerana menghantar sahabat kami, syaukani, yang ingin melanjutkan pelajaran ke Jordan. Syariah bidang yg ingin diperdalam di sana. Moga ALLAH beri kekuatan pada dia untuk terus memperjuangkan ilmuNYA di bumi Jordan. insyaALLAH, intansurullah, yansurukum…

PERBUALAN DALAM KERETA

Perbualan bersama Naazir semasa berada di airport dan bersambung dalam kereta, saya kira amat bermakna. Banyak perkara yg kami bincang. Tentang da’wah..tentang tarbiyyah..tentang istiqamah..tentang hati..satu resolusi buat diri saya, USRAH TUNJANG TARBIYYAH..moga ruh usrah akan sebati dalam diri saya dan SYABABULLAH. Mungkin saya memang tak layak untuk menjadi seorang naqi yang baik. Namun, saya tak sanggup melihat jiwa-jiwa yang berpotensi menjadi ‘mata-mata rantai perjuangan NABI SAW’ kering tanpa dibina iman dan fikrah mereka..agar hanya ILAH mengalir dalam setiap rongga jasad mereka.insyaALLAH..

P/S: banyaknya yg merapu..moga aku kuat untuk amalkannya..kani, seeru ‘ala barakatillah..uhibukka fillah..huhu

No comments: